Ольшанська територіальна громада

Миколаївська область, Миколаївський район

Рекомендаціі роботодавцям,керівникам сільськогосподарських підприємств, головам фермерських господарств, інженерам з охорони напередодні розгортання весняно-польових робіт для проведення профілактичної роботи серед працівників

Дата: 20.02.2019 11:13
Кількість переглядів: 323

ПАМЯТКА!

БЕЗПЕКА ПРАЦІ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ ВЕСНЯНО-ПОЛЬОВИХ РОБІТ рекомендаціі  роботодавцям,керівникам сільськогосподарських підприємств, головам фермерських господарств, інженерам з охорони напередодні розгортання весняно-польових робіт для проведення профілактичної роботи серед працівників  

                                                         Безпека праці під час весняно-польових робіт

Весняно-польові роботи - напружений етап річного циклу агропромислового виробництва. Зокрема, у березні-квітні сільськогосподарськими підприємствами виконується біля третини річного обсягу польових тракторних і, майже така ж частка транспортних робіт.

У цей час значно зростають обсяги та інтенсивність виконання відповідних технологічних операцій, пов’язаних з посівною кампанією, зокрема, зростає кількість осіб, що беруть участь у виробництві, у тому числі, за рахунок тимчасово залучених, збільшується кількість задіяної техніки, тривалість сільськогосподарських робіт протягом доби тощо.

Все це об’єктивно збільшує вірогідність травматизму, особливо при недотриманні вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки і внаслідок неналежної організації робіт.

Умови праці у сільськогосподарському виробництві мають свої особливості. В основному польові роботи виконуються на значній відстані від виробничої бази. Через це понижується контроль за безпекою працюючих зі сторони роботодавця. У цих умовах підвищується особиста відповідальність особи, відповідальної за безпечне проведення робіт та механізаторів – безпосередніх виконавців робіт з підвищеною небезпекою.

Під час проведення весняно-польових робіт найчастіше нещасні випадки трапляються безпосередньо на полях та дорогах.

Причинами настання цих нещасних випадків є:

- порушення трудової і виробничої дисципліни;

- порушення Правил дорожнього руху;

- порушення вимог безпеки праці під час експлуатації транспортних засобів та обладнання.

Серед інших причин нещасних випадків: допуск до роботи без проведення відповідного навчання та перевірки знань з питань охорони праці; невиконання вимог інструкцій з охорони праці; недосконалість технологічних процесів; незадовільний технічний стан машин, сільськогосподарської техніки і обладнання тощо.

Виходячи з аналізу причин і обставин виробничого травматизму за останні роки та враховуючи рекомендації комісій з розслідування нещасних випадків на виробництві, Миколаївське міське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області наполегливо рекомендує  роботодавцям, керівникам сільськогосподарських підприємств, головам фермерських господарств, інженерам з охорони напередодні розгортання весняно-польових робіт посилити профілактичну роботу по запобіганню виробничого травматизму в поточному році, організувати роботу згідно з правилами з охорони праці в сільськогосподарському виробництві; дотримуватись вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці.

- організувати навчання, перевірку знань та інструктажів з питань охорони праці;

- забезпечити працюючих спецодягом, засобами індивідуального захисту, аптечками, питною водою та засобами пожежегасіння;

- відвести місце для відпочинку, споживання їжі та паління;

- не допускати до роботи осіб, які не пройшли медичний огляд;

- не допускати до роботи хворих працівників, перевтомлених, тих, які знаходяться в нетверезому стані, або тих, що не пройшли інструктажі з питань охорони праці;

- провести заходи щодо посилення трудової та виробничої дисципліни;

- для виконання технологічних процесів не допускати машини і обладнання, які мають технічні несправності;

- заміняти, регулювати та очищати робочі органи машини дозволяється тільки при непрацюючому двигуні трактора, після того, як будуть опущені або встановлені на підставки робочі органи;

- не допускати експлуатацію машин без огороджень рухомих елементів;

- під час агрегатування трактора з причіпними машинами необхідно зашплінтувати з’єднувальний пристрій. Агрегати, до складу яких входять причіпні машини з робочим місцем, обладнати двосторонньою сигналізацією;

Причіп та навіску машин і обладнання на трактор необхідно виконувати удвох. Працівник, який здійснює зчіпку (навіску), не повинен стояти на шляху руху трактора, а зчіпку починати тільки після сигналу тракториста. З’єднувати причіпну сергу з причіпним пристроєм машин потрібно тільки при зупиненому тракторі і включеній передачі.

На навісних сівалках робота сівальника забороняється. Сівальник під час виконання робіт повинен бути одягнений в спецодяг, спецвзуття, використовувати засоби індивідуального захисту (захисні окуляри, респіратор). Сівальнику забороняється під час руху агрегату переходити з сівалки на сівалку, працювати при знятих огородженнях рухомих частин, очищати руками робочі органи.

Разом із тим, звертаємо особливу увагу роботодавців на заборону застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці.

Також забороняється залучати неповнолітніх до нічних надурочних робіт і робіт у вихідні дні та до підіймання й переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Наразі необхідною умовою успішного проведення комплексу весняно-польових робіт та збереження людського потенціалу є створення керівниками сільськогосподарських формувань безпечних умов праці найманих працівників, здійснення належного контролю за підлеглими працівниками та суворе дотримання працівниками трудової та виробничої дисципліни, правил охорони праці, пожежної безпеки. 

Створення оптимальних умов праці працівників у сільському господарстві-запорука збереження їх здоров'я і підвищення результатів праці.

Ми сподіваємось,що надана інформація допоможе Вам організувати свою роботу по охороні праці відповідно до нормативних документів,що діють в Україні.

 

Бажаємо всім плідної та безпечної праці!

 

Начальник відділу страхових експертів з охорони праці Миколаївського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області

Черкасов І.А.

 

 

 

 

 

Отримати необхідні роз’яснення та консультації Ви можете у відділенні за адресою: Україна,54020, м. Миколаїв, вул Погранична 3/1

тел/факс: (0512) 47-05-28;   е-mail: mykm.mk@fssu.gov.ua

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь